Κείμενο 1ης αγωνιστικής – Γνωστοί Άγνωστοι

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει από τη μεριά της κυβέρνησης με το σιγοντάρισμα των ΜΜΕ και των λοιπών παρατρεχάμενών της η προσπάθεια για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η πρώτη απόπειρα χτυπήματος του δικαιώματος έγινε με την καθιέρωση του μέτρου των 7 Κυριακών το χρόνο κατά τις οποίες θα μπορούσαν τα εμπορικά καταστήματα, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να λειτουργούν κανονικά, χωρίς καν προσαύξηση αποδοχών για τους εργαζόμενους λόγω απασχόλησης σε ημέρα αργίας. Η συνέχεια δόθηκε με την προσπάθεια επέκτασης του μέτρου σε όλες τις Κυριακές του έτους, η οποία προς το παρόν ανεστάλη από το ΣτΕ.

Κατόπιν αυτών εύκολα διαβλέπουμε τη συνέχιση της θεάρεστης προσπάθειας προς την κατεύθυνση της οριστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας για όλους τους εργαζόμενους, κι όχι μόνο για αυτούς τους εμπορικού τομέα. Και όσοι βρισκόμαστε στον πολιτικό αντίποδα όλων εκείνων που κινούν τα νήματα και γκρεμίζουν εργατικά δικαιώματα κατακτημένα με πολυετείς και αιματοβαμμένους αγώνες, αντιλαμβανόμαστε ότι η νέα αυτή επίθεση δεν έπεσε από τον ουρανό. Αντίθετα, εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας από τη μεριά των αφεντικών (με σημαιοφόρους τις πολυεθνικές) για την ολοσχερή εξαφάνιση κάθε δικαιώματος, εργασιακού και κοινωνικού, στην κατεύθυνση της αυξανόμενης κερδοφορίας τους και της πάση θυσία σωτηρίας του συστήματός τους, του καπιταλισμού, και μάλιστα της πιο ακραίας εκδοχής του που βιώνουμε σήμερα: του καπιταλισμού- καζίνο. Έτσι σταδιακά συλλογικές συμβάσεις, μισθοί και επιδόματα γίνονται το ένα μετά το άλλο βορά στις ορέξεις τους, τη στιγμή μάλιστα που και οι δομές του κοινωνικού κράτους (περίθαλψη και παιδεία) υφίστανται την ίδια λεηλασία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των ενεργειών τους στους από κάτω, μας σέρνουν προς μία κοινωνική κατάσταση γενικευμένης φτώχειας και εξαθλίωσης, όπου οι άστεγοι και οι αυτόχειρες πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Δύο επιλογές θέλουν να μας αφήσουν: Ή δωδεκάωρη κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα και αργίες μισθωτή σκλαβιά, για τους τυχερούς, ή ανεργία, πείνα και αυτοκτονία για τους υπόλοιπους.

Για εμάς όμως δεν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα στα δύο. Αντίθετα επιλέγουμε τον τρίτο δρόμο της συλλογικής αντίστασης, για να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο της φρίκης. Ήδη πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή με παράλληλες παρεμβάσεις σε όσα απ’ αυτά επιλέγουν να ανοίξουν. Κι επειδή δεν θέλουμε να υπερασπιστούμε απλώς την κυριακάτικη αργία ως μέρα απόσυρσης και ιδιώτευσης, αλλά ως αυτό που επιθυμούμε να γίνει, δηλαδή μέρα άθλησης, κοινωνικοποίησης και γιορτής ελευθερίας επιλέγουμε τις Κυριακές μας για να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να ζει κανείς τις αργίες του, αλλά και τη ζωή του γενικότερα. Χωρίς να εξαρτάται από το shopping, χωρίς να χρειάζεται τη συνεχή κατανάλωση ή την εμπορευματοποιημένη (αθλητική ή μη) «διασκέδαση» για να γεμίσει τα υπαρξιακά κενά με τα οποία τον έχει γεμίσει η προαναφερθείσα κοινωνική κατάσταση. Χωρίς να έχει ανάγκη το κάψιμο στα διάφορα facebook, twitter και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κανένα gadget για να βρει νόημα στη ζωή του. Το νόημα το δημιουργούμε όλοι μαζί έξω στους δρόμους, στις αλάνες, στις πλατείες και στους ανοιχτούς χώρους, παίζοντας ποδόσφαιρο και νικώντας τη γενικευμένη απάθεια και τη λογική του ατομικού βολέματος. Οι Κυριακές και οι αργίες ανήκουν σε εμάς, ανήκουν σε φίλους, συντρόφους, οικογένειες και συναθλητές. Εμείς διαλέγουμε πώς θα τις περάσουμε κι όχι τα αφεντικά για μας. Ο χρόνος μας ΔΕΝ είναι χρήμα. Στην κοινωνία που οραματιζόμαστε κεντρική αξία δεν είναι η οικονομία, αλλά η ισότητα και η ελευθερία. Ώσπου να γίνουμε κύριοι της Κυριακής μας αλλά και της ζωής μας ολόκληρης…

…ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

***

ΓΝΩΣΤΟΙ*ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΚΥΨΕΛΗΣ
ποδοσφαιρική ομάδα του αυτοοργανωμένου πρωταθλήματος γειτονιών
Antifa League Athens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *