Τοποθέτηση του A.L. σχετικά με την απόλυση εργαζόμενης σε καφέ-μπαρ στα Εξάρχεια

Πριν απο μερικές μέρες έγινε παρέμβαση έξω απο το καφέ-μπαρ ”Ρίσκο” και αναρτήθηκε κείμενο αναφορικά με την απόλυση εργαζόμενης απο το συγκεκριμένο μαγαζί.
Σε αυτο το κείμενο αναφέρθηκε οτι ο συγκεκριμένος μαγαζάτορας ήταν μέλος του Antifa League Athens. Η αλήθεια είναι ότι συμμετείχε στο εγχείρημα για αρκετά χρόνια μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν και μας έγινε γνωστό το ζήτημα. Έως τότε, όσοι και όσες συμμετέχουμε στο εγχειρημα του A.L. δε είχαμε γνώση της παραπάνω συνθήκης. Το ζήτημα συζητήθηκε εσωτερικά δυο φορές μετά το καλοκαίρι χωρίς να χρειαστεί να τοποθετηθούμε δημόσια σε αυτό, αφου ο μαγαζάτορας του ”Ρίσκο” δεν συμμετείχε πια στο A.L.
Γνωρίζοντας το τι επικρατεί με τις εργασιακές συνθήκες, και ειδικότερα στο χώρο του επισιτισμού (μιας και αρκετοί/ες απο εμάς απασχολούνται στο χώρο αυτό) κάνουμε ξεκάθαρη τη θέση μας. Το εγχείρημα του A.L. δεν δέχεται να απαρτίζεται απο άτομα τα οποία αναπαράγουν συνθήκες επισφάλειας (εξευτελιστικά μεροκάματα των 25 ευρώ, αδήλωτη εργασία, μειωμένα ένσημα, δώρα κ.τ.λ.) και στο τέλος απολύουν τον/την εργαζόμενο/η οταν αυτός/ή ζητήσει κάποια ή το σύνολο των δεδουλευμένων που του/της χρωστάνε. Είναι τουλάχιστον άτοπο να χρησιμοποιείς κινηματικά άλλοθι για να κρύψεις πίσω απο αυτά συμπεριφορές και επιλογές.
Το εγχείρημα του A.L. έχει κάνει παρεμβάσεις σε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας κάποιες από τις Κυριακές που αυτά επέλεξαν να ανοίξουν για να απομυζήσουν περαιτέρω τους/τις υπαλλήλους και να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδος εις βάρος τους. Οπότε θα ήταν αδύνατο να λειτουργούμε με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί φιλικές και πολιτικές σχέσεις με άτομα που συμμετείχαν στο A.L., αυτές κόβονται μαχαίρι εάν και εφόσον τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών τους είναι αντίθετα προς το εγχείρημα.
Ο αντιφασισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Εμπεριέχει και όλα εκείνα τα στοιχεία που δηλώνουν την αντίθεση σε οποιαδήποτε πρακτική ακολουθείται με σκοπό την υπερεκμετάλλευση και συνέπεια τον εξευτελισμό απο άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε βρίσκεται στον δρόμο, είτε σε χώρους εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *