1η αγωνιστική Antifa League Athens #8-Παιδική χαρά Κουκακίου

 

Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά

 

Οι γειτονιές στις οποίες ζούμε, οι εστίες πρασίνου μέσα σ’ αυτές, τα σπίτια που στεγάζουν τα σώματα και τα όνειρά μας, δέχονται τα τελευταία χρόνια μια ολοένα εντεινόμενη επίθεση από κράτος, αχόρταγους ιδιοκτήτες,τράπεζες και πολυεθνικές. Τέτοιες γειτονιές είναι μεταξύ πολλών άλλων τα Πετράλωνα και το Κουκάκι.

Τα Πετράλωνα, μια γειτονιά όπου εδώ και χρόνια αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, στον ατομικισμό, τον ρατσισμό και την παραίτηση. Αντιστέκεται στην περίφραξη και ιδιωτικοποίηση του λόφου Φιλοπάππου. Μια γειτονιά που με καταλήψεις, λαϊκές συνελεύσεις και μαζικούς αγώνες έχει καταφέρει να διατηρήσει τα στοιχεία της όντας στο κέντρο της μητρόπολης, μετρώντας απώλειες, ήττες αλλά και σημαντικές νίκες. Μία από τις πιο πρόσφατες ήταν και η ακύρωση της έξωσης μιας οικογένειας από το σπίτι της αποτρέποντας κλητήρα και μπάτσους να μπουν στο σπίτι και να αλλάξουν κλειδαριά. Μια γειτονιά αγώνων οι οποίοι δεν ξεπήδησαν από το πουθενά αλλά βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε μία κουλτούρα ταξικής αλληλεγγύης και συλλογικοποίησης αναγκών και επιθυμιών που υπήρχε στην περιοχή.

Το Κουκάκι, που είχε την ατυχία να βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά. Μια ήσυχη γειτονιά, που μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Τα AirBnB πληθαίνουν, αυξάνοντας το κέρδος των ιδιοκτητών, δείχνοντας τον δρόμο για έναν εύκολο και γρήγορο πλουτισμό. Παράλληλα δίνουν και την ευκαιρία σε “φιλεύσπλαχνους” ιδιοκτήτες να “ανεβάσουν λίγο τα νοίκια, για να μην τα βάλουν AirBnB”.Οι φτωχότεροι άνθρωποι φεύγουν, σχεδόν μαζικά, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ακραία αύξηση των ενοικίων. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα συστάθηκε και η “πρωτοβουλία κατοίκων Κουκακίου και γύρω περιοχών”. Σε πορεία που κάλεσε για την ανάδειξη του ζητήματος, οι μπάτσοι επιτέθηκαν με χημικά και γκλομπ, δείχνοντας την θέση τους, πλάι στο κράτος και το κεφάλαιο, απέναντι στην κοινωνία. Για να εμπεδωθεί το δόγμα “νόμος και τάξη”, το κράτος εκκένωσε τα σπίτια της Κοινότητας Καταλήψεων Κουκακίου (18/12/19 και 11/1/2020). Σε αυτές τις προσπάθειες , ύστερα από αρκετή ώρα αντίστασης των συντροφισσών/συντρόφων οι μπάτσοι κατάφεραν να εισβάλουν στα κτίρια και συνέλαβαν από καταληψίες μέχρι και γείτονες, χτύπησαν και συνέλαβαν αλληλέγγυο κόσμο και έβρισαν- τραμπούκισαν κόσμο τις γειτονιάς που είχε συγκεντρωθεί για να δείξει την αλληλεγγύη του στις καταλήψεις την ώρα των εκκενώσεων.

Ανάπτυξη σημαίνει χλιδή για λίγους και μόνο επιβίωση για πολλούς. Σ’ένα τόπο που δεν παράγει τίποτα άλλο πέρα από υπηρεσίες τουριστικές, η ανάπτυξη που μας υπόσχονται δηλώνει την τουριστικοποίηση των γειτονιών μας, με την αύξηση του κόστους διαβίωσης που αυτή συνεπάγεται. Τα διαθέσιμα για μας σπίτια είναι πλέον δυσεύρετα, τα airbnb πληθαίνουν, τα ενοίκια χτυπούν κόκκινο. Πιο πολύ μετράει για κάποιους η όψη αυτής της πόλης απ’ ό,τι οι άνθρωποι που την κατοικούν. Αυτοί δεν είναι παρά μόνο αναλώσιμοι γι’ αυτούς. Ό,τι δεν χωρά στη κανονικότητα τους, ό,τι δεν συντηρεί την εικόνα ενός προϊόντος έτοιμου προς πώληση πρέπει να εξαλείφεται. Από τους αποστειρωμένους δρόμους, τους περιφραγμένους δημόσιους χώρους, μέχρι τον εκτοπισμό των φτωχότερων ανθρώπων και τις εκκενώσεις καταλήψεων όλα γίνονται “για το καλό μας” αφού, όπως άλλωστε ακούμε κάθε μέρα από τα ΜΜΕ, τα αφεντικά δουλεύουν για το συμφέρον μας και πως όσοι τους εναντιώνονται, θέλουν το κακό μας. Εμείς από τη μεριά μας, βλέπουμε το κόστος ζωής μας να αυξάνεται, ενώ οι μισθοί μένουν στάσιμοι, και τα αφεντικά να πλουτίζουν στις πλάτες μας. Βλέπουμε τις “εστίες ανομίας” (όπως μας τις παρουσιάζουν) ως εστίες αντίστασης. Ως εστίες αντίστασης ενάντια στην συνεχή υποτίμηση των ζωών μας. Ως χώρους ελεύθερης και αντιεμπορευματικής συνεύρεσης. Ως δομές οι οποίες προεικονίζουν την κοινωνία για την οποία παλεύουμε,χωρίς ιεραρχίες, κοινωνικούς διαχωρισμούς και εκμετάλλευση.

Στο όνομα του εξευγενισμού οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται χρηματικές συναλλαγές, οι γειτονιές χάνουν το χρώμα τους και μετατρέπονται σε άψυχα παρακλάδια μιας αποστειρωμένης μητρόπολης.  Σε αυτή την δυστοπία που όλο κερδίζει έδαφος, εμείς αντιτάσσουμε την ζωντάνια της αυτοοργάνωσης, την έμπρακτη αλληλεγγύη, τον καθημερινό αγώνα μέσα στις γειτονιές. Οι γειτονιές που ονειρευόμαστε, έχουν πάρκα, παγκάκια και λόφους για όλες και όλους, έχουν λαϊκές συνελεύσεις, έχουν καταλήψεις στέγης και κοινωνικής ζύμωσης. Στους δρόμους που θέλουμε να περπατάμε, αντηχούν τα γέλια και τα παιχνίδια από τις αλάνες και τα πάρκα. Στο δρόμο μας, διαβαίνει η ζωή.

 

 

Antifa League Athens

Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου

Ανοιχτή συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *