ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ!

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΑΠΕΙΛΗ

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ!

Η πρώτη απόπειρα της αντιφασιστικής λίγκας Αθηνών έφτασε αισίως στο τέλος της. Σε μια ευχάριστη συνεύρεση γειτονιών που είχε ως στόχο την προώθηση του υγιούς αντιεμπορικού αθλητισμού, παράλληλα με την προώθηση του αντιφασιστικού αγώνα, προσπαθήσαμε να τονίσουμε την σημασία που έχει για εμάς το να σπάσουμε τη σιωπή που επιθυμεί να μας επιβάλει η εξουσία. Στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν, να πάρουμε πίσω δηλαδή τους δρόμους και τις αλάνες, τις πλατείες και τις παιδικές χαρές, τη γειτονιά μας κι εν τέλει την ίδια μας τη ζωή, χωρίς να μένουμε εγκλωβισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους, περιμένοντας να ξημερώσει μια άσπρη μέρα σ´ αυτή την γκρίζα εποχή που βιώνουμε. Ήρθαμε σ’ επαφή με μετανάστες και παίξαμε μπάλα με μικρά παιδάκια νιώθοντας έστω και για λίγες στιγμές κι εμείς το χτυποκάρδι του νεαρού πιτσιρικά. Ζήσαμε στιγμές που μας έκαναν να αναπολήσουμε το παρελθόν, μας έφεραν στην μνήμη εικόνες μια άλλης πιο αθώας κι αληθινής εποχής που σήμερα τείνει να γίνει μια ανάμνηση.

Σ’ αυτούς που θεωρούν το “πρωτάθλημά” μας ως κάτι απλά ψυχαγωγικό, απαντάμε ότι το antifa league είναι μια προσπάθεια ενός πολιτικοποιημένου εγχειρήματος. Το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την πολιτική και όποιος πιστεύει το αντίθετο θα πρέπει να είναι το λιγότερο αφελής. Θεωρούμε το ποδόσφαιρο σαν μια μικρογραφία που αναπαριστά την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Παραδείγματα ομοιοτήτων υπάρχουν πολλά, όπως η βίαιη καταστολή και κακομεταχείριση των οπαδών και η καταστολή των διαδηλωτών σε πορείες. Τα έγκλειστα ελεγχόμενα γήπεδα γεμάτα κάμερες, μπάτσους και σεκιουριτάδες, με τις σημερινές πόλεις-φυλακές. Οι μίζες των αθλητικών παραγόντων για μια καλή βαθμολογική θέση με τις δωροδοκίες των πολιτικών για μια εξυπηρέτηση ή προσφορά εργασίας. Ανταγωνιστικές ομάδες-εταιρίες (ΟΣΦΠ vs ΠΑΟ) που προσομοιάζουν την αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό εταιριών (COCA COLA vs PEPSI). Διαφημίσεις και χορηγοί: η απόλυτη εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής του αθλητισμού, όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής. Συναντάμε επίσης την ταξική ανισότητα. Έτσι όπως υπάρχει η διαβάθμιση απ’ τον πιο «περιθωριοποιημένο» οπαδό μέχρι την θέση VIP στ’ αριθμημένα καθισματάκια τους, έτσι και στην καθημερινότητα υπάρχει ο διαχωρισμός φτωχός-μικροαστός-πλούσιος στην σκάλα της ιεραρχίας. Με τον ίδιο τρόπο που για χάρη του κέρδους έχουμε υποβάθμιση και εντατικοποίηση των συνθηκών διαβίωσης, έχουμε και στον αθλητισμό, ή καλύτερα, πρωτ-αθλητισμό, την αυστηροποίηση των κινήσεων του κάθε αθλητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πιο ορθολογικά πειθαρχικά συστήματα, θυσιάζοντας την ομορφιά μιας περίτεχνης κίνησης στον βωμό του αποτελέσματος, αθλητές σταρ γεμάτοι αναβολικά ώστε να ανταπεξέρχονται στους εξαντλητικούς ρυθμούς και πολλά πολλά ακόμα.

Εμείς σαν antifa league απαντάμε με αντεπίθεση, ολοκληρώσαμε την σεζόν με ένα δυναμικό διήμερο, και θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν σταματάμε εδώ. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε αυτό το καλοστημένο show των ρουφιανοκάναλων που μας πλασάρουν. Κλείσαμε την γαμημένη TV κι αποφασίσαμε με όπλα την αυτοοργάνωση, το πείσμα και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας να δημιουργήσουμε το δικό μας πρωτάθλημα στηριζόμενο στην αμοιβαία προσπάθεια, την αλληλεγγύη και την συνεργασία. Αρχικά, σε κάποιους φάνταζε δύσκολο έως κι αδύνατο να επιτευχθεί η ιδέα ενός τέτοιου πρωταθλήματος, παρολ’ αυτά όμως, με το ενδιαφέρον πολλών συντρόφων/ισσών, και την έμπρακτη συμμετοχή των ομάδων μας, βασιζόμενοι στις αρχές της οριζόντιας οργάνωσης, φτάσαμε στην δημιουργία του 1ου Athens antifa league. Κάνοντας πράξεις αυτό που λέμε DIY, καταφέραμε και υλοποιήσαμε σε διάστημα 3 μηνών, 10 αντιφασιστικές/αγωνιστικές αγωνιστικές σε 10 διαφορετικές περιοχές της Αθήνας και κατ’ επέκταση της Αττικής.

Όνειρα και φιλοδοξίες για ένα μέλλον και ένα ποδόσφαιρο που θα είναι αγνό κι αληθινό υπάρχουν πολλά, παλεύουμε για να φέρουμε στη ζωή ένα ποδόσφαιρο αλητήριο, δηλαδή γεννημένο στον δρόμο, εμπνευσμένο απ’ αυτούς που τον βιώνουν καθημερινά, κι όχι από κάποιον εξουσιαστικό μηχανισμό που επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Γι’ αυτό και στρεφόμαστε κόντρα σε κάθε λαμόγιο που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αγάπη μας γι’ αυτό το άθλημα. Φτύνουμε στην μούρη όσους το έχουν καταντήσει ως μια εμπορική κερδοσκοπική υπερπαραγωγή θεάματος και τους υπενθυμίζουμε πως δεν έχουν κανένα λόγο να κοιμούνται ήσυχοι. Για εμάς η μπάλα ήταν είναι και θα είναι το άθλημα των από κάτω σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Από τις φτωχικές φαβέλες της Βραζιλίας και τους καταυλισμούς των τσιγγάνων, μέχρι τα προαύλια των σχολείων μας και τις πλατείες των μεγαλουπόλεων.

Ήδη η αρχή έγινε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα επεκταθεί κι άλλο, μέχρι η κάθε ΠΑΕ, το κάθε απομεινάρι του σύγχρονου και σάπιου ποδοσφαίρου να γίνει στάχτη. Μέχρι να δούμε μικρούς και μεγάλους ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και χρώματος, να κλωτσάνε το τόπι σε κάθε γωνιά της πόλης. Όσο για τους φασίστες, δεν μας αρκεί μόνο η απομόνωσή τους, είτε στα γήπεδα είτε γενικά στην κοινωνία. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν εξαφανιστούν από προσώπου γης. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα. Είναι ζωτικής σημασίας να επεμβαίνουμε όπου και όπως μπορούμε στην καθημερινότητα μας, είτε στο δρόμο και στα σχολεία, είτε στους χώρους εργασίας και στα Μ.Μ.Μ, είτε στο γήπεδο. Μόνο και μόνο η παρουσία τους, δείχνει ότι πρέπει επιτέλους να αφυπνιστούμε αναλαμβάνοντας δράση.

Να ευχαριστήσουμε τους αντιφασίστες οπαδούς του Παναθηναϊκού για την συμβολή τους και την στήριξή τους στο εγχείρημά μας στους Αμπελόκηπους. Παρόλο που έχουμε κάποιες ενστάσεις όσον αφορά την πολιτική τακτική που ακολουθεί το οπαδικό κίνημα, είναι σίγουρα ευχάριστο κι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τέτοιες κινήσεις. Ευχόμαστε μια μέρα να δούμε στο antifa league να συνυπάρχουν οπαδοί κι άλλων ομάδων στον ίδιο χρόνο και χώρο μιας και ο εχθρός δεν είναι το χρώμα και το σήμα της φανέλας αλλά το κράτος κι ο καπιταλισμός. Και αν το καλοσκεφτούμε ψύχραιμα, είναι το ίδιο το κράτος αυτό που επωφελείται από τέτοιου είδους συγκρούσεις μεταξύ οπαδών/νεολαίων, από την μία ως μια βαλβίδα εκτόνωσης της συσσωρευμένης οργής που συναντάται στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας, κι από την άλλη ως ένα μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, έτσι ώστε ο κάθε «φιλήσυχος πολίτης» να θεωρεί σημαντικότερη την ανάγκη για δημόσια ασφάλεια και τάξη.

Κλείνοντας, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο και καλοπροαίρετη κριτική, ευελπιστούμε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, και στην επαρχία, και σας καλούμε όλους/ες να πλαισιώσετε κι άλλο την προσπάθεια μας, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν κατέχουν το άθλημα σε τεχνικό/αγωνιστικό επίπεδο, η συνεισφορά τους μπορεί ν’ αποδειχτεί σημαντική και καθοριστική, καθότι, όπως είπαμε παραπάνω , το antifa league δεν είναι μόνο μπάλα, είναι συντροφικές σχέσεις, είναι ανταλλαγή εμπειριών κι απόψεων, είναι αυτοοργάνωση, είναι ανακατάληψη των δημόσιων χώρων, είναι αναγέννηση της κουλτούρας της αλάνας, είναι διεκδίκηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το σύνθημα μας: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, που, πέρα του ποδοσφαιρικού όρου, υποδηλώνει την επίθεσή μας στην έμμεση κι άμεση βία της εξουσίας και θα την επιχειρούμε με όποιο μέσο αντέχουμε, μέχρι την τελική νίκη…

Athens antifa league crew,

antifafootballemblemblackred2

ΑΛΗΤΕΙΑ Κ’ ΜΠΑΛΑ

φασίστες ΣΤΗ ΚΡΕΜΑΛΑ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *