Ανασκόπηση 5ης & 6ης αγωνιστικής Κουκάκι

Το κουδούνι χτυπάει. Πετάγομαι από το κρεβάτι, είναι σίγουρα ο Ντράγκαν. Έχω ετοιμαστεί από ώρα, μετρούσα τα δευτερόλεπτα να έρθει. Κατεβαίνω τρέχοντας τα σκαλιά. «Που πάμε τελικά;» του λέω. «Δεν ξέρω, τα παιδιά από το 7ο δημοτικό έχουν μαζευτεί στο χωραφάκι στη γειτονιά της Μαρίας, τα άλλα θέλουν να παίξουμε στο 2ο γυμνάσιο. «Μάλιστα, εμένα χθες μου λέγανε ότι θέλουν να πάμε στα γηπεδάκια στο Μεσοχώρι, γιατί θέλανε να παίξουμε με τέρματα κανονικά κι ας είναι μακριά».

Η παραπάνω ιστορία φαντάζει μακρινή, αλλά έμοιαζε πολύ φυσιολογική μόλις 10-15 χρόνια πριν. Τώρα όμως το χωραφάκι έχει μετατραπεί σε πολυκατοικίες, η είσοδος του 2ου γυμνασίου είναι κλειστή, τα κάγκελα ψηλά, ενώ υπάρχει μια μεγάλη ταμπέλα με την προειδοποίηση «Ο χώρος φυλάσσεται με κάμερες». Τα γηπεδάκια δε στο Μεσοχώρι, έχουν ενοικιαστεί από ιδιώτη και παραμένουν κλειδωμένα για όποιον δεν μπορεί να πληρώσει. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ιδιωτικοποίηση έδειξε ακόμα περισσότερο τα δόντια της. Τα πράγματα φυσικά και τότε δεν ήταν σε καμία περίπτωση ιδανικά, αλλά υπήρχαν οάσεις δημόσιων χώρων που μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται ή σαπίζουν, όχι λόγω της οικονομικής κρίσης ή της ανικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών όπως υποστηρίζουν τα ΜΜΕ, αλλά στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής ιδιωτικοποίησης και κερδοσκοπικής αξιοποίησης τους από το κεφάλαιο.

Ως Antifa League Athens που χρησιμοποιούμε τόσο σαν εγχείρημα, όσο και σαν άτομα τους δημόσιους χώρους, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία στην πρόσβαση και τη λειτουργία τους. Επιλέγουμε να παίζουμε μπάλα σε αυτούς έξω από τους θεσμούς του κράτους-δήμου, έξω από ιεραρχικές-καπιταλιστικές δομές που αναπαράγουν τον ανταγωνισμό, τα ανδροπρεπή πρότυπα και τους έμφυλους διαχωρισμούς θεωρώντας πως τα παραπάνω περιορίζουν τα απελευθερωτικά στοιχεία που υπάρχουν (ή θα έπρεπε να υπάρχουν) στην άθληση και τη διασκέδαση και αποκλείουν ουσιαστικά άτομα που δεν συμβαδίζουν με την κυρίαρχη λογική.

Την Κυριακή 7 Απρίλη επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την πορεία, για να φθάσουμε στο χώρο που έλαβε χώρα η 5η- 6η αγωνιστική στο Κουκάκι σε συνδιοργάνωση με την Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου, από το γήπεδο του Θησείου στην Αποστόλου Παύλου, έναν ακόμα δημόσιο χώρο που σαπίζει τα τελευταία χρόνια (παλαιότερα έχουν διεξαχθεί εκεί αγωνιστικές του Antifa League). Η 40λεπτη περίπου πορεία πέρασε από την Ακρόπολη, του Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα πριν φθάσει στα γνώριμα μπασκετάκια στο Κουκάκι, όπου ξεκίνησε η υποσχόμενη έντονες συγκινήσεις διπλή αγωνιστική. Όλα αυτά με ευχάριστα διαλείμματα φαγητού από τη συλλογική κουζίνα που στήθηκε στο Cook-άκι, αλλά και με τη συνοδεία καφέ από το Αυτοδιαχειριζόμενο Πειρατικό Καφενείο του ΤΕΙ Αθήνας, που στηρίζει σταθερά φέτος τις αγωνιστικές του Antfa League.
                                                   5η αγωνιστική
Βαδίζοντας στα μισά της διοργάνωσης, η «μάχη» κορυφώνεται. Κι όταν λέμε μάχη εννοούμε μια τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν μια σειρά από ομάδες για να μην νικήσουν!

Γ.Α. – Ζαπατήσιας 3-3
Το «σύνδρομο Γ.Α.» απασχολεί εδώ και χρόνια αυτοοργανωμένα επιστημονικά εργαστήρια, αλλά και κοινωνιολόγους που αναζητούν ματαίως τα βαθύτερα αίτια του συνδρόμου. Κάποιοι έχουν συνδέσει το «σύνδρομο Γ.Α.» με την έννοια της αυτοκαταστροφής, αν και μάλλον στέκεται μικρή προκειμένου να περιγράψει όλες τις πτυχές του. Στο παιχνίδι με τους πρωτοπόρους Ζαπατήσιας όλα έδειχναν ότι οι συμπρωταθλητές του 2015 θα έφθαναν σε μια άνετη νίκη όταν ένα λεπτό πριν τη λήξη το σκορ ήταν 3-1…Η μείωση του σκορ από την ομάδα των Ζαπατήσιας, που πάντα αντιστέκεται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, δεν έφερε ανησυχία, αφού είχε μείνει ελάχιστα χρόνος. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι χρόνος υπήρχε αφού οι Ζαπατήσιας με το που πήραν την μπάλα είχαν δοκάρι. Οι ανά τον κόσμο εκατομμύρια Γ.Α. ανακουφίστηκαν…Φευ!Με την επαναφορά της μπάλας έγινε το 3-3 και σύσσωμο το φίλαθλο κοινό σκέφθηκε: «Γιατί μας δείχνουν κάθε βδομάδα το ίδιο έργο σε επανάληψη;»

Ιντεπετιέντε – Τέρας 4-5
Δυο ομάδες, που όπως είχε γραφτεί στην προηγούμενη ανασκόπηση αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε όλα τα επίπεδα αναμετρήθηκαν αυτή την Κυριακή. «Στην προσπάθεια να νικήσεις το τέρας,πρόσεξε να μην γίνεις το τέρας εσύ», σκεφτόντουσαν οι Ιντεπετιέντε, από την άλλη το Τέρας δεν βασανίστηκε από τέτοιες σκέψεις και αυτό φάνηκε και στο γήπεδο. Εννιά γκολ που αποζημίωσαν και τον πιο απαιτητικό ζητιάνο λίγο καλού ποδοσφαίρου με το Τέρας να πετυχαίνει άλλη μία νίκη. Μπορεί κάποια ομάδα να το σταματήσει;

Μπαλατέστα – Μαυρόγατες 9-0
Πολυαναμενόμενο ντέρμπι ουραγών μεταξύ δύο ομάδων που δεν είχαν προσκομίσει και τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι Μαυρόγατες παρουσιάστηκαν χύμα στο γήπεδο, πραγματοποιώντας ως συνήθως μετεγγραφές της τελευταίας στιγμής. Οι Μπαλατέστα, αν και μπήκαν στον  πειρασμό να καταφύγουν στις αρμόδιες αρχές της διοργάνωσης, μόλις συνειδητοποίησαν ότι τέτοια δεν υπάρχει (!) αποφάσισαν να παίξουν μπάλα, μεγάλη μπάλα. 9 γκολ, 9 ολόκληρα γκολ σε έναν αγώνα για μια ομάδα που μετρούσε ένα βαθμό.

Αμόκ – Fighters 3-2
Τα έχουμε ξαναπεί για τους Αμόκ και το κοινό των ανασκοπήσεων το ξέρει. Πρόκειται για ομαδάρα, που δεν δίνει και μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα, κάτι που προφανώς την κάνει πιο επικίνδυνη τόσο για τις άλλες ομάδες, όσο και για τον εαυτό της. Στο παιχνίδι με τους πάντοτε μαχητικούς Fighters , που δείτε πως τα φεραν οι μέρες και τα χρόνια είναι από τις παλιότερες ομάδες της διοργάνωσης, πήραν μια νίκη από σκέτο αντι-χρυσάφι, 3 πόντους πολύτιμους, 3 πόντους ανεκτίμητης αξίας, για όλα τα άλλα υπάρχει το Αντίφα Λιγκ.

Αμπελογκάρντεν – Kale Borroka 0-2 α.α
Οι Αμπελογκάρντεν κάνουν κοπάνα συχνά πυκνά από τις αγωνιστικές του Αντίφα Λιγκ έτσι οι Kale Borroka πήραν τους τρεις βαθμούς άνευ επίσημου αγώνα. Αντ’ αυτού έπαιξαν φιλικό παιχνίδι, στο οποίο το θέαμα κυριάρχησε, καθώς είδαμε γκολ με ένα αυθεντικότατο ανάποδο ψαλίδι.

6η αγωνιστική
Κι επειδή κανένας δεν μπορεί να παίξει μόνο ένα…ματσάκι παρά την κούραση πραγματοποιήθηκε αμέσως και η 6η αγωνιστική.

Αμόκ – Kale Borroka 6-6
Όσοι δεν πρόλαβαν να φάνε από τη συλλογική κουζίνα, χόρτασαν τουλάχιστον γκολ και θέαμα σε αυτό το παιχνίδι. Ένας αγώνας μεταξύ των δύο πιο επιθετικογενών ομάδων του Αντίφα Λιγκ, οι οποίες έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη φήμη τους. Αλλεπάλληλες ανατροπές, όμορφα γκολ, σε έναν αγώνα που καθήλωσε και τον πιο απαιτητικό θεατή με τελικό σκορ το 6-6.

Ιντεπετιέντε – Fighters 3-2
Άλλο ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο «παλιές» ομάδες, που συνηθίζουν να δίνουν αμφίρροπους αγώνες. Έτσι κι αυτός, με τους Ιντεπετιέντε να φθάνουν στην πολύτιμη νίκη με 3-2, την στιγμή που οι Fighters έχασαν δεύτερο αγώνα σε λίγα λεπτά με το ίδιο σκορ.

Ζαπατήσιας – Τέρας 4-6
Οι δύο ομάδες είχαν ήδη δώσει απαιτητικούς αγώνες. Το παιχνίδι σύμφωνα με τους έμπειρους αναλυτές του Αντίφα Λιγκ θα κρινόταν στο βάθος στον πάγκο, στις κινήσεις των προπονητών στην ποδοσφαιρική σκακιέρα. Ωστόσο, η μη ύπαρξη προπονητών, η μη ύπαρξη βάθους στον πάγκο περιέπλεξε τα πράγματα και όπως λέμε συχνά όλα κρίθηκαν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. 5  οι Ζαπατήσιας 5 και το Τέρας, σύνολο 10. E λοιπόν βάλαν σύνολο και 10 γκολ. Τυχαίο;;;Ναι. Το Τέρας έβαλε περισσότερα και κέρδισε. Τόσο απλά.

Χ.ΟΙ.Μ.Α – Μπαλατέστα
Οι Μπαλατέστα το ‘χαν φιλοσοφήσει το θέμα και πριν τον πρώτο τους αγώνα. Να βάζουμε γκολ και να μην τρώμε είχαν πει πριν τον αγώνα με τις Μαυρόγατες (9-0) και άπαντες ήταν πεπεισμένοι ότι είχαν βρει το μυστικό της επιτυχίας. Όταν δε το σκορ ενάντια στους Χ.ΟΙ.Μ.Α έφτασε το 3-0 πλέον δεν χωρούσε καμία αμφισβήτηση…Γιατί δεν το ‘χαν σκεφτεί τόσα χρόνια όλου του κόσμου οι προπονηταραίοι…Τελικά, το μυστικό το μαθαν και οι Χ.ΟΙ.Μ.Α , που έβαλαν τρία γκολ δίχως να δεχθούν και φθάσανε στην ισοφάριση για το τελικό 3-3.

Γ.Α.-Αμπελογκάρντεν 2-0 α.α
Και ναι οι Γ.Α όχι μόνο κατάφεραν να κερδίσουν τους Αμπελογκάρντεν 2-0 άνευ αγώνα, αλλά όπως βλέπετε δεν δέχθηκαν καν γκολ. Το ότι οι Αμπελογκάρντεν όπως ήδη αναφέραμε δεν παρουσιάστηκαν, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το ιστορικό επίτευγμα των Γνωστών Αγνώστων.

Φιλικά Παιχνίδια.
Εκτός φυσικά από τις προγραμματισμένες αγωνιστικές, έγιναν φιλικά παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν άτομα της γειτονιάς, η αυτοοργανωμένη γυναικεία ομάδα Αλάνα και η αυτοοργανωμένη ακαδημία ποδοσφαίρου του Αδέσποτου Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *